Tallinnas uuritakse Eesti võimalusi Euroopa uues teadusrahastuse programmis

6. ja 7. märtsil arutatakse Tallinnas, kuidas suurendada Eesti edukust Euroopa Liidu teadusrahastuse järgmises raamprogrammis ning vaadatakse tagasi praegusele Horisont 2020 programmile.

Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi sõnul on Eesti osalenud Horisondi programmis väga tublilt ning näidanud meie teadlaste taset, ettevõtlikust ja usaldusväärsust välispartneritele. „Selleks, et uuel programmiperioodil veelgi edukamad olla, peame julgustama uusi taotlejaid,“ ütles Reps. „Vaja on rohkem koostööd, jõudude ühendamist ja kogemuste jagamist Eesti oma teadlaste ja teaduasutuste vahel, et Euroopas paremini konkureerida.“

Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogramm Horisont 2020 on nelja esimese aastaga toonud Eestisse 98 miljonit eurot teadusraha. Sellega on Eesti juba praeguseks edukam, kui oli 7. raamprogrammis kokku aastatel 2007-2014.

Praegu käib Euroopa Liidu teadusuuringute 9. raamprogrammi kujundamine. Euroopa Komisjon on andnud sõnumi, et 9. raamprogramm tuleb Horisont2020 evolutsioon, mitte revolutsioon – teisisõnu, suur osa programmist jätkub. Samas on osalemine muutunud ning vajab palju enam siseriikliku koostööd ja avaliku sektori osalust.

Ekspertide kohtumine 6. märtsil

6. märtsil toimub Tallinnas Euroopa Komisjoni moodustatud RISE ekspertgrupi kohtumine Eesti teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni ekspertidega. See on osa RISE grupi kohtumiste seeriast eesmärgiga arutleda Euroopa Liidu teadus- ja innovatsioonipoliitika tuleviku üle.

Üritus annab võimaluse rääkida kaasa Euroopa teaduse ja innovatsioonipoliitika kujundamises, mõtestada Eesti rolli selles ja raamprogrammi rolli Eesti oluliste teemade elluviimisel. Eestit esindavad Indrek Reimand (HTM), Andres Koppel (ETAG), Kristjan Vassil (TÜ), Heidi Kakko (EstBAN), Maarja Kruusmaa (TTÜ), Marek Tamm (TLÜ), Erkki Karo (TTÜ), Egert Valmra (SkeletonTech). Lisaks Euroopa Komisjoni ja Eesti esindajatele osalevad kohtumisel ka kõrgetasemelised delegatsioonid Lätist ja Leedust.

Konverents „Mis on Horisondi taga?“ 7. märtsil

7. märtsil kell 10-17 korraldab Eesti Teadusagentuur Tallinnas Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel Tallinn konverentsikeskuses konverentsi „Mis on Horisondi taga?“. Konverentsi eesmärgiks on anda ülevaade Eesti osalusest raamprogrammis Horisont 2020 ja arutleda võimaluste üle järgmises raamprogrammis. Konverentsi avab minister Mailis Reps.

Konverentsil räägivad oma kogemustest praeguses raamprogrammis teadlased ja ettevõtjad. Järgmise raamprogrammi kujunemise protsessi ning osalusvõimalusi avab Euroopa Komisjoni esindaja. Paneeldiskussioonis otsitakse võimalusi kaasa lüüa raamprogrammi kujundamisel ning kuidas saada osalemisest maksimaalset kasu, arvestades kestvat turbulentset väliskeskkonda. Päeva teises pooles on osavõtjatel võimalus osaleda valdkondlikes aruteludes Eesti osaluse kasvatamise ning meie eeliste parema kasutamise teemal.

Konverentsi kava: https://www.etag.ee/uritus/horisont-2020-konverents/

Lisainfo: Silver Lätt, Eesti Teadusagentuuri välisteaduskoostöö osakonna juhataja
tel: 522 8237, Silver.latt@etag.ee