2015. aastal rahastatakse kokku 75 uurimistoetuse taotlust

2015. aastaks esitati 141 otsingu- ja 93 stardiprojekti taotlust. Hindamisnõukogu eelotsusega tehakse ettepanek rahastada sel aastal kokku 54 uurimisteemat, sh 34 stardiprojekti ja 20 otsinguprojekti – bio- ja keskkonnateadustes 14 projekti (neist 4 otsingu- ja 10 stardiprojekti), loodusteadustes ja tehnikas 21 projekti (neist 5 otsingu- ja 16 stardiprojekti), terviseuuringutes 6 projekti (neist 5 otsinguprojekti ja 1 stardiprojekt) ning ühiskonna ja kultuuri valdkonnas 13 projekti (neist 6 otsingu- ja 7 stardiprojekti).

Taotlusvooru põhieelarve oli ligikaudu 1,55 miljonit eurot, kuid Haridus- ja Teadusministeerium eraldas Eesti Teadusagentuurile järgmiseks kaheks aastaks kokku 4,1 miljonit eurot täiendavat toetust „Lisarahastuseta oleks sel aastal saanud toetada ligikaudu 30 uut uurimisteemat. Lisarahastuse arvelt lisandus 24 uurimisteemat,“ kommenteeris uurimistoetuste osakonna juhataja Madis Saluveer lisarahastuse mõju uurimisteemade toetustele.

Samuti tegi hindamisnõukogu eelotsuse anda järgmiseks aastaks välja 21 uut  järeldoktoritoetust kogusummas 1,5 miljonit eurot. Nendest 21-st toetatud taotlejast 4 järeldoktorit tuleb Eestisse ning 17 suundub end täiendama välisriikidesse. Järeldoktoritoetuse eesmärgiks on toetada Eesti doktorikraadi või sellele vastava välisriigi kvalifikatsiooni omandanud teadlaste iseseisva karjääri jätkamist tugevates teadusrühmades.

Kuna 2015. aastal ei ole planeeritud avada uusi institutsionaalseid uurimisteemasid, siis tegi hindamisnõukogu ettepaneku muuta järgmisel aastal uute personaalsete uurimistoetuste ja järeldoktoritaotluste esitamise aega, tuues selle varasemaks – uueks taotlusvooru ajaks on 1. kuni 30. aprill 2015. a. See võimaldab  paremini korraldada laekunud taotluste menetlemist, sh välisekspertide leidmist, samuti varasemalt teavitada taotlejaid taotlemistulemustest.

Personaalsete uurimistoetuste jätkutaotluste esitamise tähtaeg on 1. kuni 30. septembrini 2015.a.

Personaalne uurimistoetus on teadus- ja arendusasutuses töötava isiku või uurimisrühma kõrgetasemelise teadus- ja arendustegevuse projekti rahastamiseks eraldatav toetus, mida taotletakse avalikul konkursil Eesti Teadusagentuuri kehtestatud ning Haridus- ja Teadusministeeriumiga kooskõlastatud tingimustel ja korras.

Lisainfo:
Madis Saluveer
Uurimistoetuste osakonna juhataja
Tel: 730 0326
E-post: Madis.Saluveer@etag.ee